-ban minden pigment oldalhoz tartozik egy adatbázis rész, amiben felsorolásszerűen szerepelnek majd példák, amelyekhez csatolva, külön fájlban lesznek megtekinthetők az azonos szempontok szerint rendszerezett vizsgálati eredmények.
Reméljük, hogy a folyamatosan bővülő adatbázis egyszer majd ki is növi e honlap kereteit. A feltöltés módjáról és az adatbázisról bővebb leírást a „kapcsolat” menüpontban olvashatnak.

Olyan, főleg hazai műemlékeken vagy műtárgyakon végzett pigmentvizsgálatok eredményeit szeretnénk ezen a honlapon összegyűjteni és rendszerezni, amelyek megbízható vizsgálatokon alapulnak.

Az alábbi letölthető word fájl kitöltésével és visszaküldésével a kapott adatok leellenőrzése után az adatokat feltöltjük az adott pigmenthez rendelt adatbázisba. Együttműködésüket köszönjük!


Adatlap gomb
(megnyitásával kinyílik az alábbi word fájl)Tárgy adatai:

 

Vizsgálta:

 

Dokumentációt készítette:

 

Mintavétel helye:

 

Módszer:

Foto

UV

IR

LU

Keresztmetszet

Keresztm-LU

PLM

EDX

XRD

egyéb

                     

Képek és leírás:

 
 

Átvételi állapot normál

 Lumineszcens felvétel

IR felvétel

     

Mintavétel helye

Keresztmetszet csiszolat

     

Leírás:

 


Itt lehet rögzíteni az adatokat, ezeket kérjük mentse el és küldje el  word fájl formátumban az pigmentum2013@pigmentum.hu címre.
Ellenőrzés után a közölt adatokat becsatoljuk az adott pigment adatbázisába, írásvédett pdf. Formátumban..
A közölt adatok szerzői joga a vizsgálatot és a dokumentációt készítő személyé, de a kitöltött adatlap visszaküldésével beleegyezését adja ahhoz, hogy a pigmentum.hu oldalon azt közzétegyük. Tárgy adatai:

 Egyiptomi maszk (Szépművészeti Múzeum, Ltsz: 51.2731)

 Vizsgálta:

 Galambos Éva, MKE, 2006

 Dokumentáció:

 Galambos Éva, 2006

 Mintavétel helye:

 Maszk bal szem felső kontúr külső rész

 Módszer:

 Foto

UV

IR

LU

Keresztmetszet

Keresztmetszet-LU

PLM

EDX

XRD

egyéb
Kérések a pontosabb adatfeltöltés érdekében:


Tárgy adatai: A tárgyra vonatkozó legszükségesebb adatokat adja meg.
Elnevezés, alkotó, kor, méret, őrzési hely, tulajdonos, leltári szám.

Vizsgálta: A minta vizsgálatát végző személy vagy személyek, és a vizsgálat ideje, helye.

Dokumentációt készítette: A dokumentációt készítő személy, és az eredeti dokumentáció őrzési helye, készítésének ideje (ez azért külön sor, mert ha restaurálási dokumentációról van szó, annak szerzője különbözhet a vizsgálatot végző személyektől)

Mintavétel helye: A minta helyének pontos leírása, és alább fotóval illusztrált helye. Ez nagyon fontos szempont a későbbi kutathatóság szempontjából.

Módszerek: A vizsgálat módszerei felsorolásszerűen.

Képek és leírás: A tárgyról és a vizsgálatról készült fotók (nem nagyobb, mint 1 MB, jpg formátum) és a vizsgálati eredmények.
Fototechnikai jelölések:  normál felvétel (N), UV felvétel (UV),  UV-lumineszcens felvétel (UV-LU), infravörös felvétel (IR), infravörös lumineszcens felvétel (IR-LU), röntgen felvétel (XR)


Mikroszkópos képeknél marker vagy legalább objektív nagyítását kérnénk, vagy a rétegvastagságok, szemcseméretek leírását.
Feltüntetni a kép mellett milyen mikroszkópi technikával készült:
Sztereo-mikroszkópos felvétel
Felső megvilágítás
Lumineszcens mikroszkópos felvétel (UV/BV/ más gerjesztés)
Átmenőfényes megvilágítás (párhuzamos vagy keresztezett polarizátorok/nikolok, segédlemezek (550nm, lambda, lambda negyed..stb), szűrök (Chealse szűrő)
PLM képekhez kérjük megadni a minta beágyazásához használt anyag jelölését, vagy törésmutatójának megadását.

Műszeres vizsgálatoknál pár soros kiértékeléssel együtt kérnénk egy-egy külön fájlt az eredményekről is (XRD, EDX, stb.).
Az oldal tetejére